Hoofd Menu

woensdag 8 februari 2012

Bella lasagne, genieten op ze Italiaans

Iedereen heeft wel eens lasagne gegeten, deze zijn dunne pastabladen van 10 bij 15 die halfgaar gebruikt worden om het complete oven gerecht te maken lasagne al forno. 
Deze traditionele Italiaans oven gerecht komt uit streken Marche midden Italië en Emilia-Romagna wat weer grenst aan de noordzijde van Marche.
In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta, in Toscane bestaat een variant met kastanjemeel le lasagna bastarde of wel lasagne matte della Lunigiana, de ovenschotel wordt gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, parmezaanse kaas en bechamelsaus. Er bestaan diverse varianten, o.a. met spinazie, zo heb ik ooit een Napolitaans variant geleerd die voorzien wordt van gekookt ei en ham.
Wat wel heel grappig is dat hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar "lasanon" platte deegkoek betekent, maar dat ter zeiden, ik ga jullie mijn variant op dit heerlijke gerecht geven.


Ingrediënten: Basis vlees saus

500 gram half om half gehakt (rund/varkens)
800 gram tomaat (blokjes tomaat uit blik)
1 zoete ui
5 blaadjes verse basilicum
5 teentjes knoflook
peper & zout na smaak
olijfolie

Extra Ingrediënten: opmaak lasagne

buffel Mozzarella kaas
parmezaanse kaas
5 gekookte eieren
200 gram parma ham
½ liter bechemelsaus.

250 gram lasagne (genoeg voor 4 personen)

De Bereiding:

Hak de ui fijn en pers de teentjes knoflook, doe een beetje olijfolie in een koekenpan en plaats de gehakte ui en knoflook in de pan en fruit deze zachtjes aan, voeg vervolgens de vlees toe en bak deze, zorg wel dat de ui niet aanbrand, dat heeft invloed op de smaak en kleur van je saus.
Als de vlees bijna gaar is kan je vervolgens de vet die vrij is gekomen van de vlees er uit schepen. Voeg de uitgelekte blokjes tomaat toe en roer het geheel goed door elkaar op een middelmatige tempratuur en laat het geheel zachtjes koken voor een paar minuutjes.
Hak de blaadjes basilicum fijn en roer deze door de saus, op smaak brengen met peper en zout, roer er een klein beetje bechemel (lees verderop over de bechemel) doorheen en klaar is de saus.
Nu komt het gedeelte dat we het gerecht gaan opbouwen, zorg dat al je ingrediënten klaar liggen, een goede mise-en-place is erg belangrijk zo dat je lekker door kan gaan met opmaken van je lasange.
Snijd de mozzarella in mooie dunne gelijke plakjes, reken hier voor ongeveer 6 plakjes per laag.
Zorg dat je parmezaan geraspt is, kook de eieren en snijd deze in stukjes, en snijd ook de parma ham in kleine stukjes.
Zorg ook dat je bechemelsaus is gemaakt, doe hier niet al te moeilijk over en koop in de supermarkt bechemel waar je alleen maar melk aan hoeft toe te voegen, deze heb je van “GrandÍtalia” en is perfect, en het schilt zelf een roex te maken, en de behaalde resultaat is praktisch hetzelfde. 
Als alles gereed is, dus je mise-en-place is in orde is de tijd aangebroken dat we onze lasagnge gaan half gaar koken, overkook de lasange bladen niet te ver, we willen wel een mooie paste overhouden en je moet er ook nog mee kunnen werken, en niet te vergeten verwarm de oven op ongeveer 180c.
Nu zijn we klaar om het geheel tot een mooie kunstwerk te vormen, we gaan de laagjes opbouwen van het gerecht.

Neem een grote ovenschaal en vet deze ligt in met olijfolie, je kan hier voor een kwast of een stukje keukenrol voor gebruiken.
Verdeel een laagje saus op de bodem van de schaal, en leg hier de lasange bladen op, vervolgens verdeel je op de lasagne bladen een laag saus en verdeel wat gekookte ei en de parma ham over de saus, bedek de laag met de plakjes mozzarella en leg weer een laag lasagne hier op, herhaal de laag opbouw van hier voor tot dat je eindigt met lasagne bladen bovenop.
Schenk over het geheel de bechamelsaus en daar weer over heen strooi je de geraspte Parmezaanse kaas.
Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze 35 minuten een mooie kleur krijgen aan de boven kant, na 35 minuten is de lasagne klaar.

Belangrijk bij dit soort gerechten, gebruik altijd goede kwaliteit ingrediënten zo als de kruiden, kazen en vlees.
Bij de tomaten in blik lees goed wat er in zit extra toevoegingen (suikers, etc.) in je blikje tomaten willen wij niet, al die kwaliteit proef je terug in je eind product.

En hou je saus over, geen probleem, bewaar deze, kan je altijd gebruiken om over wat paste te doen als je geen tijd hebt om te koken.

Bon Appetit.

 

donderdag 2 februari 2012

Setubal O Rei do Choco Frito


Setúbal is een van de leukste en mooiste steden van Portugal (althans dat vind ik), met een mooie baai zo blauw als de hemel, waar sommige dagen het water zo blauw is dat je aan de horizon niet weet wanneer de zee eindigt en de blauw lucht begint, waar je wilde dolfijnen ziet zwemen en mooie witte stranden met heldere water omringt.
En natuurlijk mag de mooie voetbal club Vitória Setúbal niet ontbreken, waar ik zelf een grote fan van ben, en waar mijn oom het club lied van zingt. En zo zijn er nog tal van dingen die deze moois stad jou en mij aan hebben te bieden, een stad die ik ieder kan aanraden als je heerlijk wil ontspannen en van een fijne vakantie wil genieten.




En daar mag natuurlijk het lekkere eten niet bij ontbreken, die je hier geboden wordt, zo kan je de meeste heerlijk verse vis eten in de vele restaurants die Setúbal rijk is.
En zo ook choco frito, gefrituurde inktvis waar Setúbal om bekent staat, vandaar “O Rei do Choco Frito” de koning van de gefrituurde inktvis, nee dit is niet de rubberen ringetjes die we kennen hier in Nederland, maar heerlijk grote stuken zachte inktvis vlees die met een lekker jasje van beslag gefrituurd zijn, om je vingers bij op te eten.

  
Dus mocht je ooit in Setúbal zijn op vakantie moet je dit gegeten hebben, anders zullen we je nooit geloven dat je er bent geweest.
En kan je niet zo lang wachten, zal ik hier binnenkort mijn eigen recept plaatsen hoe deze zelf thuis te bereiden, zo dat je niet hoeft te wachten tot aan je vakantie om van deze heerlijke lekkernij te genieten.